fbpx

Wonen is vooruitzien!

Of je nu jong bent of een 70-plusser, wonen blijft vooruitzien!

Het begint al op het moment dat je klaar bent met de middelbare school. Dan kom je voor de vraag te staan, hoe nu verder. Ga ik werken of ga ik verder leren? Als ik verder ga leren waar kan ik dan de vervolg opleiding volgen? Is dit in de buurt of verder weg? Kan en wil ik thuis blijven wonen of ga ik op kamers? Als je besluit om op kamers te gaan komen de eerste woonvragen van je leven op je af. Hoe en waar wil ik gaan wonen? In de plaats van mijn opleiding of juist liever iets verder weg? Zoek ik een kamer met gemeenschappelijk gebruik van keuken en badkamer of wil ik alles voor mijzelf alleen etc. etc.

wonen is vooruitzien

 

Vaak komt daarna de fase dat er een partner om de hoek komt kijken en komen de volgende vragen vaak op. Wanneer en waar willen we samen gaan wonen? Gaan we kopen of huren? Hoeveel kamers moet de woning hebben? Gaan we in een appartement wonen of op zoek naar een eengezinswoning?

Veel antwoorden hangen vaak samen met de levensfase waarin je op dat moment zit. Ben je aan het werk en hoelang werk je al? Ben je er aan toe om een gezin te stichten of willen jullie liever eerst een poosje reizen of samenleven etc.

Op het moment dat veel stellen een poosje samenwonen komt  vaak ook de wens om een gezin te gaan stichten. Op dat moment wordt er vaak ook gedacht om de woonsituatie daar alvast op aan te passen. Veel stellen gaan op zoek naar een woning met voldoende kamers om met een gezin te wonen. Meestal komt daarbij de wens om een eigen buiten, bij voorkeur een tuin of groot terras bij de nieuwe woning te hebben. De wensen in deze levensfase worden vaak  bepaald aan de hand van het toekomstideaal van het stel. Ook na deze periode zullen stellen nog wel  verhuizen om reden van werk of om groter te gaan wonen en hun eventuele kinderen ieder een eigen ruime kamer te geven. Maar ook blijven mensen heel vaak met hun kinderen in de woning wonen omdat kinderen en ook de ouders het zo naar hun zin hebben in de woning en de buurt waar zij in wonen.  De woning voldoet op dat moment geheel aan hun wensen en  eisen.

Vreemd is het dan dat als je eenmaal in een woning met je gezin woont, niet meer verder nadenkt over de woonsituatie die er gaat ontstaan als je kinderen de deur uitgaan en aan hun eigen woon carrière gaan beginnen. Veel mensen laten alles het liefst zoals het is en stellen zich de vraag niet hoe ze over 10 jaar zouden willen wonen. Dit terwijl het moment dat de kinderen de deur uitgaan een mooi moment is om weer eens kritisch naar je woonsituatie en toekomstidealen te kijken. Wil ik nog wel een woning met zoveel kamers, zou ik niet liever gelijkvloers wonen? Geniet ik van mijn tuin en het buitenleven of zie ik alleen maar op tegen het onderhoud? Op een bepaalde leeftijd komen daar ook nog eens de vragen bij of je nog wel gemakkelijk de trap op kan lopen, of dat je misschien aan zorg zou moeten gaan denken etc. etc.

Belangrijk is om ook voor deze fases in het leven woonplannen te blijven maken en te weten hoe je zou wil wonen. Zo kan je al rekening houden met een budget voor verbouwingen aan je huidige woning of een verhuizing naar een nieuwe woning. Door tijdig na te denken en hiernaar te handelen geeft dit rust in je hoofd en overzicht. Tevens zal het je dan ook niet overkomen dat als er zich plotseling iets voordoet de keuze voor jou gemaakt zal worden hoe en waar je moet gaan wonen.

Om de woonregie in eigen hand te houden is het goed om tijdig voor elke nieuwe levensfase een woonplan op te stellen.