fbpx

Woontip maand november: Ventilatie houdt u gezond!

De beste manier om de lucht schoon en gezond te houden, ook tijdens de winter, is er voor te zorgen dat er een voortdurende ventilatie plaatsvindt. Zowel dag als nacht alsook in elk jaargetijde. Er komt dan frisse lucht binnen, terwijl vocht en vervuilende stoffen het huis verlaten.

ventilatie

Niets is verleidelijker om, met name in de winter, alle deuren, ramen en kieren potdicht te houden. Dit is echter een slecht idee voor uw gezondheid! Met name schimmels en huismijt gedijen in slecht geventileerde huizen goed en kunnen daardoor allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Ook om de griep zien te voorkomen is goede ventilatie dus van belang.

Luchten

Ventileren is iets anders dan alleen de woning luchten. Luchten is nuttig om snel extra vervuilde lucht of vocht af te voeren, maar is geen vervanging van ventileren. Het effect is namelijk snel weg. Zodra de betreffende ramen weer dicht gaan zal de vervuilde lucht zich weer snel gaan ophopen.

Ventilatie tips

 1. De eenvoudigste manier om goed te ventileren is door constant ventilatieroosters open te houden of een raam op een kier te zetten. Bij dit laatste moet u natuurlijk wel goed op de inbraakgevoeligheid letten.
 2. Controleer regelmatig of de ventilatieroosters nog werken en maak deze ook regelmatig schoon.
 3. Heeft u mechanische ventilatie, zorg er dan voor dat ook deze roosters altijd open staan en schoon gehouden worden.
 4. Laat uw mechanische ventilatie altijd aanstaan en zet deze slechts alleen uit als er onderhoud aan de mechanische ventilatie gepleegd moet worden of als er een calamiteit is waarbij het advies geldt om deuren en ramen te sluiten.
 5. Laat regelmatig onderhoud aan uw ventilatie plaatsvinden

 

Onderstaand nog een aantal tips over ventileren die op de website van Milieu Centraal vermeld staan:

Tips ventileren Milieu Centraal

 • Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via open (klep)raampjes en/of ventilatieroosters; en zorg dat lucht door je huis kan stromen, via ruimte onder de binnendeuren of roosters in binnendeuren en -muren.
 • Ventileer extra (bijvoorbeeld met een extra open raam of het ventilatiesysteem op de hoogste stand) als je kookt, doucht en klust in huis, en als er veel mensen zijn.
 • Rook niet in huis.
 • Verminder vocht in huis: droog de was buiten, kook met de deksel op de pan en droog vloeren na het dweilen.
 • Voorkom schadelijke stoffen: schilder met oplosmiddelarme verf, en gebruik spaanplaat met een keurmerk.
 • Zorg dat een geiser een afvoer heeft naar buiten, laat de schoorsteen van een open haard regelmatig vegen en zorg voor voldoende luchtaanvoer tijdens het stoken.
 • Heb je mechanische of balansventilatie? Laat dit elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon.

 

Vond u dit een goede tip?

Like deze dan op de facebookpagina van SeniorenWoonadvies en deel deze tip onder uw vrienden.

 

Gebruikte Bron: ventileren van Milieu Centraal