fbpx

Woontip maand oktober; Veilig douchen

Hoe veilig doucht u?

baddouche

Veiligheid in de badkamer en met name veilig douchen is een veel voorkomend onderwerp op het gebied van zelfstandig wonen voor ouderen.

Jaarlijks vinden er bijna 50.000 val ongelukken plaats bij ouderen waarvan er ruim 4.500 gebeuren in de badkamer.

 

Douchen in bad

Veel mensen hebben nog een combinatie van een douche met een bad. Vaak wordt het bad al lang niet meer gebruikt en heeft u moeite om onder de douche te gaan door de hoge in- en uitstap van het bad. Hierdoor wordt het douchen beperkt tot 1 of hooguit enkele keren per week. Vervang uw douche-/badcombinatie door een grote inloopdouche. Dit kan op vele manieren. Er zijn bedrijven die dit in 1 dag kunnen vervangen maar ook tijdens een renovatie van uw badkamer kunt u tijdig denken aan het maken van een ruime inloopdouche. Bekijk ook het filmpje onderaan deze informatie.

Hoge instap

Niet alleen het douchen in bad kan tot valpartijen leiden, maar ook de ouderwetse douchecabine heeft vaak nog een hoge instap. Ook deze instap kan tot gevaarlijke situaties leiden. Daarnaast is er beperkt of vaak geen ruimte om een douchestoeltje te plaatsen. Vervang dan ook tijdig een dergelijke douchecabine door een ruime inloopdouche zonder niveau verschil.

Anti slip

Als de vloer in de badkamer nat wordt kan deze glad worden, waardoor u sneller zult uitglijden met alle gevolgen van dien. U kunt een antislip professioneel aan laten brengen op uw bestaande tegelvloer, u kunt de tegels zelf behandelen, maar natuurlijk ook nieuwe antisliptegels aanbrengen in uw badkamer.

Beugels/grepen

Als u wat minder stevig op uw benen staat is het handig om, waar mogelijk, een wandgreep te plaatsen voor houvast tijdens het douchen of voor het in- uitstappen in de douche. Let wel goed op dat deze beugels/grepen op de juiste maat en hoogte voor u worden aangebracht,.

Douchestoel

Niet iedereen is in staat om langdurige te staan, waardoor staand douchen een probleem kan gaan worden. Overweeg dan eens om zittend te gaan douchen. Afhankelijk van de situatie in de woning is het mogelijk om een douchezitje aan de wand aan te brengen. Maar ook een losse douchestoel of douchekruk is het overwegen waard. Tegenwoordig zijn deze eenvoudig te verkrijgen zowel in de winkel als ook op internet.

Vond u dit een goede tip?

Like deze dan op de facebookpagina van SeniorenWoonadvies en deel deze tip onder uw vrienden.

Badkamer verbouwen

Verbouwing badkamer