fbpx

Tip van de maand juli: Maak ook uw tuin seniorproof!

Om langer zorgeloos in uw eigen woning te kunnen blijven wonen is het niet alleen belangrijk om uw woning tijdig geschikt te maken, maar is het zeker ook verstandig om uw tuin seniorproof te maken.

Veel mensen merken naarmate ze wat ouder worden dat tuinieren niet meer zo gemakkelijk gaat en maken de tuin onderhoudsvriendelijker. Hier een aantal tips voor u op een rijtje om uw tuin seniorproof te maken.

Brede paden

Denk vooruit en kijk of u de paden in uw tuin kunt verbreden tot minimaal 1 meter. Zorg tevens dat deze bestraat wordt met tegels waar eenvoudig met een rollator of rolstoel over heen te rijden valt. Kies bij voorkeur een grotere tegel. Deze liggen vlakker waardoor u minder snel zult vallen.

Hoogte verschillen

Heeft u een tuin waar u hoogteverschillen moet opvangen, breng dan geen treden aan, maar vang dit op door het aanleggen van een hellingbaan.

Verlichting

Gaat u de tuin aanpassen denk dan ook aan goede verlichting in uw tuin. Worden de paden goed verlicht? Is er een buitenlichtpunt bij uw voordeur, achterdeur en/of schuurdeur? Dit geeft u niet alleen een veilig gevoel, maar ook een beter zicht, waardoor u het risico op vallen verkleint.

Verhoogde border

Heeft u er al een aan gedacht om in uw tuin een verhoogde borders of bloembakken aan te brengen? Dit zorgt er voor dat u minder hoeft te bukken. Zorg er wel voor dat er om de bakken voldoende ruimte is, zodat er met een rollator of rolstoel gemakkelijk omheen gemanoeuvreerd kan worden.

Gazon

Een gazon vergt veel onderhoud. Denk alleen maar aan het vele maaien in de zomermaanden. Wordt een tuin seniorproof gemaakt, dan verdwijnt meestal ook het gazon. Wilt u echter toch graag uw gazon behouden, investeer dan in een robotmaaier!

Gereedschap

Gebruik voortaan tuingereedschap met langere stelen, dan hoeft u niet meer zo te bukken. Ook bestaat er lichtgewicht gereedschap, ergonomisch gereedschap, gereedschap met softgrips, takkenscharen met hefboomeffect of tuinkarretjes met wieltjes en tuinierkrukjes etc. Kijk dus eens rond naar gereedschap die het tuinieren voor u gemakkelijker maken.

Beplanting

Gebruik onderhoudsvriendelijke beplanting zoals bodembedekkers, wintergroene heesters of andere meer onderhoudsvriendelijke beplanting. Laat u hierbij voorlichten!

Uw tuin seniorproof?

Is uw tuin seniorproof? Blijf dan vooral tuinieren en genieten van uw prachtige tuin! Door tuinieren blijft u in beweging en beweging houdt het lichaam en geest fit en gezond.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.