fbpx

Woontip maand september; Traplopen

Hoe vaak loopt u de trap op of af?

traplopen

 

Naar mate we ouder worden, merken we dat het traplopen niet altijd meer even eenvoudig gaat. Wist u dat u dan niet gelijk hoeft te denken aan het aanschaffen van een traplift? Er zijn vaak nog andere oplossingen mogelijk om u het traplopen gemakkelijker te maken.

Tweede trap leuning

Indien uw woning dit toelaat, kunt u denken aan het aanbrengen van bijvoorbeeld een tweede trapleuning. U kunt zich daarbij aan beide kanten vasthouden. Zo heeft u altijd een goed houvast op de trap. Soms is een tweede trapleuning niet mogelijk, bijvoorbeeld bij een draai- of wenteltrap. Een hoekwandbeugel op de spil van de trap kan dan een uitkomst bieden. Deze beugel kan door zijn speciale vormgeving dienst doen als tweede trapleuning

Goede grip

Op een veilige trap heeft u goede grip op de treden. Vloerbekleding op de trap moet daarom vastgelijmd zijn over de gehele breedte van de treden. Gebruik liever geen traploper met roeden. Hiermee loopt u veel meer risico op een valpartij. Voor een goede grip kunt u de treden het beste (laten) afwerken met antislip traptape.

Tussentreden

Ook kunt u denken aan het aanbrengen van tussentreden op uw eigen trap waardoor u met halve treden, veilig de trap op en af kunt lopen. U heeft minder kracht nodig en uw gewrichten worden minder belast.

Veilig gebruik

Belangrijk blijft natuurlijk dat u uw trap veilig gebruikt. Loop rustig de trap op en af en zet uw hele voet neer op de treden. Heb geen haast, ook niet als de deurbel gaat. Zorg dat u geen sokken, slippers of ander los schoeisel in huis draagt, waardoor u makkelijker uitglijdt. En als laatste tip, gebruik de trap niet als verzamelplaats van spullen die naar boven of beneden moeten. Hier struikelt u gemakkelijk over.

Vond u dit een goede tip?

Like deze dan op de facebookpagina van SeniorenWoonadvies en deel deze tip onder uw vrienden.