fbpx

Social mediatips om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen

Ook ouderen weten het internet volgens het onlangs gepubliceerde bericht van het Algemeen Dagblad inmiddels massaal te vinden. Ruim driekwart van de ouderen tussen de 65 en 75 jaar is inmiddels dagelijks op internet. Om langer zelfstandig te blijven wonen kunt u dit kanaal goed gebruiken. Vooral de sociale kanalen kunnen u goed van pas komen. Maar hoe ga ik deze inzetten en wat zal ik gebruiken? Onderstaand een aantal tips op dit gebied.

senior op internet

U bent op dit moment op de website van TOP-og beland, dus u bent op internet. Maar weet u dat er veel meer mogelijkheden zijn? Vooral social media kan u helpen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen en is tevens een hulpmiddel tegen vereenzaming. Het is vooral mogelijk om informatie in te winnen, contacten te leggen met andere mensen, te netwerken en te discussiëren. Met de navolgende tips help ik u alvast een stukje op weg.

1. Leer social media kennen en gebruiken

Ik merk dat het voor veel ouderen eng en zeker niet vanzelfsprekend is om social media te gaan gebruiken. Toch wordt het steeds duidelijker dat het gebruik van social media echt wel zinvol is. Ouderen die social media gebruiken krijgen vaak meer zelfvertrouwen, leggen nieuwe sociale contacten, voelen zich midden in de maatschappij staan en kunnen beter met de jongere generatie communiceren. Dit verminderd de kans op eenzaamheid en isolatie. Juist eenzame ouderen lopen een groter risico om ziek te worden en achteruit te gaan. Daarnaast is het delen en in contact staan met mensen waar u persoonlijk niet zo makkelijk naar toe zou kunnen gaan gewoon leuk en handig.

2. Verbreed uw sociale contacten en vind bekenden terug

Naar mate u ouder wordt, wordt ook vaak de kring van kennissen en familie om u heen langzaam aan kleiner. Bovendien zijn in de loop van de jaren veel mensen om u heen verhuisd naar plekken die u misschien niet altijd even gemakkelijk kunt bereiken. Social media zijn een goede manier om familie, (oud) collega’s en vrienden te vinden en regelmatig met hen in contact te staan. Vooral Facebook is hiervoor uitermate geschikt. Nadat u bent aangemeld kunt u gaan zoeken en omdat er zoveel mensen op Facebook actief zijn heeft u vast al snel bekenden gevonden.

3. Maak gebruik van YouTube voor nuttige filmpjes

Op Youtube worden door gebruikers filmpjes geplaatst. Vaak leuke, ontroerende of spannende filmpjes, maar ook veel nuttige filmpjes. Vooral deze nuttige filmpjes kunnen u ondersteuning bieden. In beeld en in geluid vind u antwoorden op verschillende vragen zoals bijvoorbeeld hoe werkt een traplift, hoe werkt een iPad, hoe wordt een mantelzorgwoning door de bewoner ervaren, hoe ga ik om met mijn ziekte, maar ook hoe is het leven in het land waar uw kleinkind momenteel op reis is etc. etc.

4. Vind lotgenoten, reisgenoten of mensen met een gelijke hobby

Op internet kunt u altijd mensen vinden die de zelfde tijdsbesteding hebben. Dit doet u door de zoekfunctie binnen de social media te gebruiken. Vul bij het vergrootglaasje uw hobby, passie, land van voorkeur etc. in en vind mensen die in het zelfde geïnteresseerd zijn als u.

5. Gebruik internet om gemakkelijker/goedkoper te communiceren

Via internet op de computer, tablet of smartphone zijn er meer manieren om te communiceren dan de traditionele post en telefoon, zo kunt u:

– Beeldbellen. Via een camerafunctie op de computer, telefoon of tablet kunt u gratis contact leggen met een ander en die persoon ook zien tijdens het gesprek. Zo kunt u uw problemen makkelijker uitleggen, samen kletsen, contact houden met hulpverleners, maar ook uw aankopen tonen aan uw vrienden of familie etc. Er zijn verschillende programma’s die u hiervoor kunt gebruiken zoals Skype, Facetime, Hangout etc.

– Chatten. Dit is een gesprek voeren met een ander door over en weer berichten in te typen tussen uzelf en 1 of meerdere anderen. Dit is ideaal voor groepsgesprekken met bijvoorbeeld familie, buurtverenigingen, maar ook met uw mantelzorgers of huisarts. Ook hier zijn verschillende programma’s voor beschikbaar zoals messenger binnen facebook.

6. Blijf uw hersens trainen

Het is algemeen bekend dat het trainen van de hersenen helpt om geestelijk fris te blijven. Ook op internet kunt u verschillende mogelijkheden hiertoe vinden. Zo kunt u bijvoorbeeld Wordfreud (een soort scrabbel) spelen op uw smartphone met bekende of onbekende spelpartners. Vraag anderen ook eens welke spelletjes zij spelen en wie weet welke online spelletjes u leuk gaat vinden.

8. Gebruik handige apps

Een app is een klein programma die u op uw smartphone of tablet kunt (laten)installeren, zoals bijvoorbeeld gezondheidsapps, ouderenapps, weerapps etc.

9. Huis elektronica ofwel domotica

Veel handige hulpmiddelen in huis kunnen bediend worden via de tablet of smartphone. Dit kan uw leven een stukje gemakkelijker maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aan en uit zetten van uw huis. Op het moment dat u uw huis aanzet gaan er lichten branden, de verwarming hoger etc. Op het moment dat u de woning uitzet gaat alles in de vakantie stand. Ook bij uw afwezigheid kunnen er dan ’s nachts lampen gaan branden. Zo kunt u natuurlijk ook denken aan het automatisch open en dicht gaan van uw gordijnen, zo kunt u zien wie er voor uw deur staat en de deur openen, contact opnemen met de zorginstelling etc. etc. Een en ander zal door een installateur worden ingesteld, maar is eenvoudig door u te bedienen. Zeker als u nu al met een smartphone of pad kunt omgaan zult u daar straks alleen maar veel gemak van kunnen hebben.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips op het gebied van social media en internet die u het leven een stukje aangenamer maken en u helpen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, maar met dit rijtje heb ik u een eerste aanzet willen geven.

 

Een deel van deze tekst is gebaseerd op de website socialmediavoorsenioren.nl