fbpx

Wil jij ’s nachts op je billen de trap op en af of een po-stoel gebruiken?

Onlangs was ik bij een open coffee en kwam ik in gesprek met Anja.

Ik vertelde haar dat ik mij onder meer bezig houd met advisering en begeleiding van senioren op het gebied van huisvesting. Dat ik onder andere de huidige woonsituatie bekijk en dan adviseer over aanpassen/verbouwen, verhuizen of een andere oplossingen.

Haar reactie: “Oh had ik dat maar eerder geweten dan had ik jou het huis van mijn ouders kunnen laten beoordelen, misschien hadden ze dan eerder naar mij geluisterd.

badkamer-jaren-uit-de-jaren-70

Wat was het geval. Jan en Tini wonen in een koopwoning uit de jaren 70 met op de eerste verdieping een drietal slaapkamers en een badkamer. Deze badkamer is klein en heeft alleen een douche en een wastafel. Als Jan of Tini ’s nachts moet plassen moeten zij altijd de trap af. Als dochter had Anja al vaker aangegeven dat er nodig het een en ander in het huis verbouwd moest gaan worden of dat zij anders maar eens moesten gaan uitkijken naar een appartement.

Jan en Tini schoven dat steeds voor zich uit en gaven aan dat zij helemaal niet wilden verhuizen en dat zij nog makkelijk de trap op en af konden. Luisteren naar hun dochter, ho maar!

Maar wat gebeurde er? Op een  koude winteravond was Jan buiten de vuilniszak weggooien en had niet gezien dat het een beetje glad was geworden. Jan gleed uit en brak zijn been. Gelukkig was het geen gecompliceerde breuk en heelde zijn been voorspoedig. Maar toen Jan met zijn been in het gips thuis kwam werd hij wel met zijn neus op bepaalde praktische problemen in huis gedrukt.

Allereerst hebben Tini en Jan een kampeerbed in de woonkamer gezet zodat Jan beneden kon slapen, maar dat was geen goede oplossing. Jan sliep daar slecht en wilde al snel  ’s nachts gewoon boven slapen. Na een paar nachten is hij op zijn billen de trap op naar boven gegaan. Het probleem was echter dat Jan elke nacht wel een keer wakker werd en dan niet eerder weer in slaap kon komen dan nadat hij geplast had. De W.C. is echter beneden. Gelukkig is Jan een man en heeft hij dit opgelost na één nacht op zijn billen de trap af en op te gaan, door een afsluitbare fles naast zijn bed te zetten, zodat hij daar ’s nachts in kon plassen.

Toen Jan zijn been geheel weer genezen was gaf hij aan Anja toe dat het de afgelopen weken toch allemaal niet zo gemakkelijk was geweest en dat hij er nu ook van overtuigd was dat er wat moest gaan gebeuren. Samen met Tini heeft Jan besloten dat ze graag wilden blijven wonen in de woning en dat zij de woning gingen verbouwen. Inmiddels is de woning op verschillende punten aangepakt. Zo hebben Jan en Tini op de verdieping een slaapkamer laten vervallen en is een deel van de slaapkamer bij de badkamer getrokken, zodat de badkamer vergroot is. Daarnaast hebben zij de douchebak er uitgehaald en een mooie vlakke inloopdouche gemaakt. Ook heeft de badkamer nu een toilet en hoeven Jan en Tini niet meer de trap af om ’s nachts naar het toilet te gaan. Daarnaast is een ander deel van de slaapkamer bij hun eigen slaapkamer getrokken, waardoor deze voldoende ruimte heeft gekregen om eventuele hulpmiddelen te kunnen gebruiken.

Heb jij er al eens bij stilgestaan welke problemen jij in je huis kunt tegenkomen?

Laat je adviseren en begeleiden door een deskundige op het gebied van oudeernhuisvesting.

Kijk voor meer informatie op https://www.top-og.nl/seniorkeur-makelaar/ of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek Tel.: 06-47166196