fbpx

Tip van de maand september; Nieuwe levensfase, wat zijn mijn woonwensen?

Bij het begin van een nieuwe levensfase, veranderen je woonwensen. Het moment dat je kinderen de deur uit gaan en de pensioengerechtigde leeftijd snel naderbij gaat komen, is zo’n nieuwe levensfase. Het is goed om jezelf de vraag te stellen “Wat zijn mijn woonwensen voor nu en de komende jaren?” Wil ik blijven wonen of wil ik verhuizen? Ga ik verbouwen of waar ga ik heen?

Onderstaand een aantal punten waar je zeker over na zou moeten denken:

Hoe is de omgeving?

Nu de kinderen de deur uit zijn is het niet meer belangrijk om te kijken naar scholen, voetbalclub of andere zaken in de buurt die voor hen belangrijk waren. Nu wordt het tijd om goed te kijken naar zaken die belangrijk zijn voor als je ouder wordt. Hoe is de ligging ten opzichte van de winkels, waar zijn de medische voorzieningen? Hoe is het openbaar vervoer geregeld? Allemaal zaken waar je niet zo snel bij stil staat zolang je nog vitaal bent, maar steeds belangrijker gaan worden naar mate je ouder wordt.

Waar wil je slapen?

Denk je er over om beneden te gaan slapen? Heb je deze mogelijkheid in je huidige woning? Wil je alles gelijkvloers of juist zeker een verdieping waarbij de kinderen en/of kleinkinderen gemakkelijk kunnen komen logeren? Wil je veel gaan reizen en vind je het dan een prettiger idee om een appartement achter te laten, waar meer sociale controle is dan bij een eengezinswoning of vrijstaande woning of heb je juist een goed beveiligingssysteem in je huidige woning en buren of familie die voor je huis zorgen als jij er niet bent? Allemaal vragen die belangrijk zijn bij de bepaling of je wel of niet wilt gaan verhuizen.

Aantal kamers: 

Hoeveel kamers heb je nodig? Ook in de toekomst. Wil je naast een slaapkamer nog 1 of 2 werk-/studiekamers hebben die look als logeerkamer kunnen worden gebruikt? Wil je de mogelijkheid hebben om de zorg zelf te regelen en eventueel de mogelijkheid van een zorg au pair? Hiervoor zou je een verdieping in je eengezinswoning kunnen gebruiken. Is de hoofdslaapkamer niet zo groot, maar ligt hier een kleine kamer naast zodat je deze kunt samenvoegen? Of wil je van deze ruimte momenteel een inloopkast maken?

Badkamer

Hoe is de inrichting van je badkamer, heb je naast een douche een bad of moet je douchen in bad? Gebruik je de badfunctie juist wel of juist niet? Is er de mogelijkheid van een toilet in de badkamer of is er al een toilet op de verdieping? Hoe is de ligging van de badkamer ten opzichte van de hoofdslaapkamer?

Tuinieren

Houd je van tuinieren? Gaat dit je gemakkelijk af? Houd je van buiten zijn, maar niet van tuinieren dan zou een ruim balkon voor jou veel geschikter zijn dan een ruime tuin. Houd je juist heel erg van tuinieren, dan moet je je afvragen of je niet heel ongelukkig zou worden op een appartement en beter je tuin seniorproof kunt laten maken of op zoek moet gaan naar een woning met een kleinere tuin.

Er zijn dus tal van vragen die je jezelf zou moeten stellen in deze nieuwe levensfase. Door tijdig na te denken en hiernaar te gaan handelen geeft dit rust en overzicht en houd je de regie over het wonen in eigen hand. Belangrijk genoeg dus om tijdig voor deze nieuwe levensfase een woonplanning op te stellen.

Inmiddels in een nieuwe levensfase gekomen? Ik kom graag bij je langs om samen je woonwensen door te nemen en een toekomstgericht woonplan op te stellen. Bel voor een afspraak naar 06-47166196 of stuur een e-mail naar info@top-og.nl

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.