fbpx

Energielabel vanaf 2015 verplicht

Energielabel

 

Het energielabel

Het energielabel wordt vanaf 2015 verplicht. Sinds 2008 was het energielabel al “verplicht””. Alleen stelde deze verplichting tot nu toe niet veel voor.

Als de verkoper en koper samen afspraken dat er géén energielabel nodig was, dan was dat ook goed. Dit wordt keurig in de koopovereenkomst vermeld. Ook de notaris neemt deze bepaling over in de akte van levering en de woning wordt verkocht en geleverd zonder energielabel.

Dit gaat nu echter veranderen……… Vanaf 2015 kan de levering zonder energielabel niet doorgaan! Géén label, géén overdracht!

Hoe kan je dit voorkomen?

Woningeigenaren ontvangen in 2015 een voorlopig energielabel. De eigenaar is zelf verplicht om van dit voorlopige label een definitieve versie te maken.

Het is de bedoeling dat dit online gaat gebeuren via een internetapplicatie van de Rijksoverheid. Op deze applicatie kun je controleren of de vooraf ingevulde gegevens over de woning kloppen. De applicatie geeft aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld een foto van de CV ketel zijn.

De gegevens worden dan op afstand door een erkende deskundige gecontroleerd. Na akkoord ontvang je dan de definitieve energielabel. Het wordt dus best eenvoudig gemaakt voor de verkoper om dit te verkrijgen.

Energielabel checker

Op dit moment kun je al via de website kijken hoe je voorlopige label er uitziet. Ik heb zelf mijn postcode en huisnummer ingetypt en heb het voorlopige energielabel A.

Wil je ook weten welk voorlopig energielabel jou huis heeft? Klik dan op de onderstaande afbeelding en vul je postcode en huisnummer in.

energielabel-epa-woonhuis