fbpx

Domotica zorgt er voor dat u langer thuis kunt blijven wonen

Lang zelfstandig blijven wonen dat wil toch iedereen? Domotica kan u hierbij helpen.

Domotica

Wat is Domotica?

Het woord Domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus, dat huis betekent en het woord telematica, dat op zijn beurt weer een samenstelling is van telecommunicatie en informatica. Het klinkt heel ingewikkeld, maar het is dus eigenlijk niets anders dan huiselektronica, die onderling met elkaar verbonden is. Ook kan Domotica in verbinding staan met derden, zoals mantelzorgers, zorginstelling, de huisarts of andere familie of vrienden.

Meer comfort in huis

Domotica kan er voor zorgen dat u meer comfort in huis ervaart.

Naast de slimme meters die er voor zorgen dat u het behaaglijk in huis heeft en daarnaast ook uw energieverbruik in de gaten houden zijn er nog veel meer toepassingen van Domotica mogelijk.

Zo kunnen er automatische lichtschakelaars worden aangebracht, waarbij het licht bij binnenkomst van een kamer aan gaat. Ook kunt u lichten op afstand bedienen of kunt u de beveiliging van uw woning in- of uitschakelen. Daarnaast kunt u denken aan de mogelijkheid van bijvoorbeeld het openen van de voordeur uit uw stoel, beeldbellen en sensoren die een signaal af geven als u valt.  Ook het uitgaan van het zonnescherm als de zon schijnt of een robotstofzuiger zijn vormen van Domotica. Er zijn dus vele toepassingen van Domotica in een woning mogelijk. Veelal vindt de bediening van de Domotica plaats door middel van een tablet of een telefoon. Zo zijn er inmiddels tablets op de markt die speciaal voor ouderen voorgeprogrammeerd zijn.

Verlichten van de zorgtaak van mantelzorgers

Naar mate iemand ouder wordt, wordt degene over het algemeen ook minder mobiel. Vallen is dan ook een veel voorkomend probleem bij alleenwonende ouderen. Wie merkt dat u gevallen bent en wie helpt u weer op de been? Vaak wordt er gewerkt met een alarmketting of horloge. Het nadeel  is dat u dan wel  de ketting de gehele dag om moet hebben en zelf op de alarmknop moet drukken.

Door het aanbrengen van sensoren in het huis kan de dagelijkse activiteit in de gaten gehouden worden. Is de koelkast langere tijd niet gebruikt? Dan eet u misschien slecht. Is er langere tijd geen beweging in huis, maar is er geen signaal geweest dat u naar buiten bent  gegaan? Dan bent u misschien gevallen.

Kortom, wanneer er iets niet gebeurt in huis dat normaal wel zou moeten gebeuren dan gaat er een melding naar de betrokken mantelzorger of zorgverlener. Bij een acuut probleem kan de mantelzorger direct gebeld worden of via een ‘live’ verbinding in de woning kijken. Allemaal zaken die u met Domotica kan regelen.

Zo zou u ook kunnen regelen dat uw mantelzorger ’s avonds vanuit zijn eigen woning kan checken of bij u de lampen uit zijn en de gordijnen dicht en de volgende morgen juist of de gordijnen weer geopend zijn etc.  Door Domotica toepassingen is het dus niet altijd noodzakelijk dat uw mantelzorger direct naar u toekomt maar kunt toch in verbinding met elkaar staan. Dit geeft zowel u als uw mantelzorger rust.

Kortom,  Domotica in uw woning maakt het u mogelijk om de regie in eigen hand te houden en langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.