fbpx

Tip van de maand augustus: Brandveiligheid in de woning

Hoe brandveilig is uw woning? Brand in huis, daar wil liever niemand aan denken. Ouderen vormen wat dit betreft een risicogroep. Vaak is er na het ontstaan van brand in huis niet veel meer dan 3 tot 4 minuten de tijd om de woning te verlaten. Wat kunt u doen om uw woning brandveilig te maken? Hieronder een beknopte checklist.

brandveiligheid

Checklist brandveilig wonen:

  • Rookmelders: Hang minimaal op iedere verdieping in de gang of overloop een brandmelder aan het plafond. Vervang de lege batterijen en houd de rookmelders stofvrij door ze regelmatig schoon te maken.
  • Koolmonoxidemelder: Breng ook koolmonoxidemelders aan in huis. Deze op circa 1,5 m. hoogte vanaf de vloer plaatsen. Zorg ook dat deze batterijen regelmatig vervangen worden en houdt ook deze melder stofvrij.
  • Onderhoud: Laat uw geiser en verwarmingsketel jaarlijks onderhouden en ook uw openhaardkanaal schoonmaken.
  • Vluchtplan: Maak een vluchtplan en oefen deze regelmatig. Zorg dat u de route naar de voordeur kent, ook in het donker. Bedenk ook een alternatieve route voor als de trap en/of de voordeur geblokkeerd zijn.
  • Roken: Rook bij voorkeur niet in huis, maar zeker niet in de slaapkamer. U kunt dan met een brandende of nog smeulende sigaret in slaapvallen. Roken in bed is levensgevaarlijk!
  • Deuren: Zijn de deuren snel van binnenuit te openen? Leg de sleutels van de buitendeur(en) op vaste plekken.
  • Elektriciteit: Leg geen kleedje over lampen of over andere elektrische toestellen zoals de t.v.Laat zo min mogelijk apparaten op standby staan. Controleer de bedrading en sluit niet te veel stekkers aan op 1 stekker/verlengdoos. Gebruikt u een kabelhaspel, rol deze dan altijd geheel af, anders kan het opgerolde snoer te warm worden en brand veroorzaken.
  • Droger: Maak de filter en de luchtafvoer van uw droger regelmatig schoon.
  • Vlam in de pan: Gebruik nooit water bij een vlam in de pan, maar schuif een deksel van uw af op de pan.
  • Elektrische deken: Ook deze kunnen brand veroorzaken. Vouw deze nooit strak op en bedenk dat de bedrading beschadigd kan worden. Dit kan kortsluiting en brand veroorzaken.

Meer tips of weten wat uw woning nodig heeft om zorgeloos ouder in te worden? Neem dan contact op via de contactpagina op deze website www.top-og.nl/contact

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.